Lasse reser vidare

Nästa dag log de fortfarande åt Lasses alla historier. De hoppades båda två att han stannade några dagar till. Och det gjorde han. Mot slutet av veckan var han så pigg att han började prata om att resa vidare. De nödgade honom att vara kvar till lördagen åtminstone. Varje kväll spelade de kort de till och med jagade runt varandra på gården. Monalill kände sig så glad och uppsluppen. Och det strålade om henne. Ibland kunde hon se Mårten titta på henne. Men hon kunde inte tolka vad han tänkte. Hon busade mycket med Lasse. Dagarna gick fort och heltplötsligt kom dagen då Lasse skulle fara. Monalill tyckte det var tråkigt. Han lovade att komma igen under vintern om han fick möjlighet. Han kramade om dem båda två. Och Monalill kände tårarna tränga upp i ögonen. De vinkade av honom och gick in.